Tbellatasok.hu - tbiránytü

Tartalomhoz ugrás

Kinek változhat a már korábban megállapított GYED összege 2020. év januárjától?

tbiránytü
Közzététel szerző: itt GYED · 6 Január 2020
Alapesetben a megállapított GYED összege nem változik a folyósítás ideje alatt, azonban a jelenlegi jogszabály alapján azoknak, akik a GYED maximum összegét kapták minden évben felülvizsgálják a folyósított összeget.
Fontos, hogy nekik sem számolják újra a megállapított GYED-et, hanem felülvizsgálják a folyósított összeget!
Mit is jelent a gyakorlatban ez?
Amikor a gyed összegét megállapítják, készül egy határozat, amiben tájékoztatják az igénylőt mettől-meddig jogosult az ellátásra és milyen napi bruttó átlagbért vettek figyelembe az ellátás napi összegének a meghatározásakor.
Így egy határozatban két bruttó összeg szerepel: az egyik (a magasabb) a napi átlagkeresetet mutatja a vizsgált időszakban, a másik (az alacsonyabb) pedig az egy naptári napra járó GYED összegét.
Az egy napra járó GYED összegének a GYED maximum esetében is fontos szerepe van.
A jogszabály alapján meg van határozva, hogy egy hónapban mennyi lehet az a GYED maximum összeg, amit kifizetnek.
Ha a megállapított bruttó napi díj alapján magasabb összeget kellene folyósítani, akkor csak a maximum összeg kerül kifizetésre.
Így minden évben januárban ezt vizsgálják felül, hogy a korábban megállapított napi díj alapján folyósítható-e magasabb összeg a havi maximum összeg emelése miatt. A GYED összegének felülvizsgálatát ebben az esetben nem kell kérni sehol, mert hivatalból automatikusan felülvizsgálják és februárban már ez alapján fognak fizetni.
A GYED maximum összege 2020. évben bruttó 225.400 Ft, amelyből 10% nyugdíjjárulék és 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra abban az esetben , ha adókedvezmény figyelembevételét nem kérte a szülő.


Vissza a tartalomhoz