Tbellatasok.hu - tbiránytü

Tartalomhoz ugrás

Munkába történő visszatérés I. rész

tbiránytü
Közzététel szerző: itt GYED · 10 Április 2019


A facebookon a zárt csoportunkban nagyon sokan kértétek, hogy írjak pár szót arról, hogy a gyermeketek születését követően mire figyeljetek a munkába történő visszatéréskor.
Alap esetben, ha az anyuka gyermeke három éves koráig otthon marad, akkor az első munkavégzési napja az a gyermeke harmadik születésnapját követő első munkanap.
Azonban a munkába történő visszatérését ezt megelőző 30 nappal jó, ha írásban jelzed a munkáltatónak.

Miért van erre szükség?

Amig otthon voltál sok minden változhatott a munkahelyeden sok ember elment onnan és jöttek új munkatársak is. A HR osztályon nem biztos, hogy követik kinek mikor telik le a fizetés nélküli szabadsága. Optimális esetben a munkáltató is küld neked értesítést harminc nappal korábban és tájékoztat arról, hogy mennyi szabadságod van. Azonban, ha ezt nem teszi meg neked kell kezdeményezni.
Jó, ha tudod, hogy amig otthon voltál a gyermekkel annak az időszaknak egy részére is megillet szabadság. Pontosan a CSED 168 napjára és a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára jár időarányosan szabadság, valamint a gyermeked után pótszabadságra is jogosult vagy.
A fizetés nélküli szabadság az a GYED és a GYES ideje. Abban az esetben, ha apuka vette igénybe a GYED-et az első naptól, neked akkor is jár erre az első hat hónap időszakára az időarányos szabadságod.
Tehát, amikor a kapcsolatot felveszed a munkáltatóval tájékoztatni fognak arról pontosan mennyi szabadságod van.

Mikor tudod ezt az összegyűlt szabadságot kivenni?

Amikor megszűnik a fizetés nélküli szabadságod utána 60 napon belül meg kell kezdeni a felgyűlt szabadság kivételét. Ezért, jellemzően addig nem áll ténylegesen munkába az anyuka amig az előző évekre járó szabadságokat ki nem vette. Erre az időszakra a teljes béredet megkapod.

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy valóban megkapod az összes szabadságot, ami jár neked?

Amikor az első gyermek után mész vissza dolgozni egyszerűbb a helyzet, de ha hosszabb ideig voltán otthon, mert több gyermeked született akkor kicsit bonyolultabb a helyzet. Az összegyűlt szabadság napok számát az alábbi tényezők befolyásolják:
- a szülés évében mennyi napot vettél igénybe;
- milyen jogviszonyban dolgozol (munkaviszony, közalkalmazott, kormánytisztviselő, kormányzati    igazgatás);
- mennyi gyermeked van;
- van e egyéb pótszabadságra jogosító körülmény (18 év alatti fogyatékos gyermek, megváltozott  munkaképesség stb).

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy jól állapította meg a munkáltató neked a szabadságot, a honlapunkon keresztül kérhetsz segítséget itt.

Mivel rengeteg kérdésetek van ezzel a témával kapcsolatosan így hamarosan folytatjuk…


Vissza a tartalomhoz