Kinek jár anyasági támogatás? - Tbellatasok.hu - tbiránytü

Segítségnyújtás szülőknek
Nincs rossz  kérdés, csak elkésett
vagy hibás igénylés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kinek jár anyasági támogatás?

Közzétette itt Anyasági támogatás ·
Az anyasági támogatást a szülést követően veheti igénybe elsősorban az a szülő nő, aki a várandósága alatt legalább négy alkalommal (korszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. Ezt az igazolást jellemzően a védőnő adja a kismamának.
Jogosult lehet a támogatásra továbbá:
az örökbe fogadó szülő is, ha a gyermek születését követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,
a gyám, ha a gyermek születését követően hat hónapon belül (jogerős határozat alapján)a gondozásába kerül,
a gyermek halála esetén is megilleti a szülő nőt a támogatás,
az a szülő nő is igénybe veheti a támogatást, aki külföldi állampolgár, de Magyarországon jogszerűen tartózkodik és a várandóssága idején részt vett négy alkalommal várandósgondozáson (koraszülés esetén egy alkalommal).
Sok esetben előfordul, hogy a külföldön élő kismama a szülés idejére hazautazik, mert Magyarországon szeretné megszülni a gyermekét. Amennyiben a szülő nő hitelt érdemlően igazolja, hogy a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónapig külföldön tartózkodott úgy nem kell igazolnia, hogy részt vett várandós gondozáson.
Mikor nem jár az anyasági támogatás?
Ha a gyermek születését megelőző időszakban hozzájárultak a gyermek örökbeadásához vagy a gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján a családból kikerül.
Mit kell az anyasági kérelemhez csatolni?
Egyrészt szükséges a Kérelem az anyasági támogatás megállapítására megnevezésű nyomtatvány, valamint az igazolás a védőnőtől vagy a kezelő orvostól, hogy részt vett az anyuka a négy várandósgondozáson vagy a jogerős határozatot az örökbefogadásról illetve a gyám kirendeléséről.
Az anyasági támogatás igénybevételére a szülést követő hat hónapon belül van lehetőség. Késedelmes benyújtás esetén megfelelő igazolási kérelem benyújtásával még van lehetőség az anyasági támogatást igényelni.
Az anyasági támogatás (gyermekenkénti) összege 2019. évben 64.125.- Ft, ikergyermekek esetében 85.500.-Ft.
A kérelmet be lehet nyújtani személyesen Kormányhivatalnál vagy postai úton illetve ügyfélkapun keresztül is.Veresné Tóth Mónika egyéni vállalkozó email: info@tbellatasok.hu mobil: +3630/655-7438
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz